assignment help of any complexity for students https://book-success.com/
Son Dakika Haberleri
Anasayfa / Kişiler Hukuku / Kişiler Hukuku Alanındaki Davalar ve Kişiler Hukuku Avukatı

Kişiler Hukuku Alanındaki Davalar ve Kişiler Hukuku Avukatı

Hukuk kişiler arasındaki ilişkileri ve toplumu , toplu halde yaşamayı düzenler. Yani hukuk,  kişiler olduğu için vardır. Bu nedenle kişiler hukuku çok geniş bir alanda faaliyet göstermektedir.  Kişiler toplumda bir takım haklara sahiptir. Kişiler Hukuku da bu haklara sahip olma görevini ve vasfını kişilere tanımıştır.

Kişiler hukuku TMK ‘da düzenlenmiştir. Kişiler Türk Medeni Kanunu’na göre 2’ye ayrılır. Birincisi gerçek kişiler , ikincisi tüzel kişilerdir. Tüzel kişiler de kendi arasında 2’ye ayrılır. Birincisi dernekler , ikincisi vakıflar.

Kişiler Hukukunun Temel İlkeleri

Kişiler hukukunun temel ilkeleri eşitlik ilkesi, kişiliğin korunması ilkesi, özgürlük ilkesidir.

Eşitlik kavramı , insanların aynı statüye sahip olmalarını ifade eder. Kişiler eşit haklara sahiptir. Anayasanın 10.maddesi de kişilerin eşit olduğunu vurgulamıştır.

Özgürlük ilkesi de kişiler hukukunun temel kavramlarından birisidir. Ancak kişiler sınırsız bir özgürlüğe sahip olamazlar. Kişilerin menfaatleri açısından bu ilke öngörülmüştür.

Kişilik Haklarının Korunması

Kişiler diğer kişilerden saygı görmek isterler. Kişiler kişilik haklarının zarar görmemesi ve zedelenmemesi için talepte bulunurlar. Kişiliğin korunması ilkesi bu açıdan önem arz etmektedir.

Türk medeni kanununa göre tam ve sağ doğan kişiler kişidir. Kişinin hak ehliyetine sahip olabilmesi için tam ve sağ doğması gerekmektedir. Tam doğum, kişinin ana rahminden tamamen ayrılmış olmasını ifade eder. Sağ doğum ise çocuğun bir an için bile olsa yaşamış olmasını ifade eder.  Yani anadan bağımsız olarak bir an için bile olsa yaşamış olmalıdır. Kişilik ise doğumla başlar ve ölümle sona erer.

Kişinin Fiil Ehliyetine Sahip Olması

Kişinin fiil ehliyetine sahip olabilmesi için de bir koşulların mevcut olması gerekmektedir. Kişinin fiil ehliyetine sahip olabilmesi için ayırt etme gücüne sahip olması, ergin olması, hakkında kısıtlılık kararının alınmamış olması gerekmektedir.

Kişiler hukukunda Fiil ehliyeti gurupları TMK da düzenlenmiştir. Fiil ehliyeti tam ehliyetliler, sınırlı ehliyetliler, sınırsız ehliyetliler ve tam ehliyetsizler olmak üzere 4’e ayrılmaktadır.

Kişiler Hukuku Avukatı

Kişinin hak ve fiil ehliyeti , ismi , yerleşim yeri, kişilik haklarının korunması, kişiliğinin başlangıcı ve sona ermesi kişiler hukukunun konusunu oluşturmaktadır. Kişiler hukuku avukatı kişiyi soyut bir şekilde ele alıp incelemektedir.

İşte kişiler hukuku avukatı bu alanlarda faaliyet göstermektedir.  Kişiler ile ilgili tüm uyuşmazlıklara konu olan davalara bakan ve mahkemeler aracılığı ile çözümler üretmeye çalışan kişiler hukuku avukatı yaşamın her evresinde yani kişinin küçüklükten itibaren ortaya çıkan uyuşmazlıklar ile de ilgilenmektedir.

Kişilik hakları toplumda en önemli  haklardan birisidir. Anayasa tarafından da koruma ve güvence altında olan kişilik hakları başkalarına karşı  ve devlete karşı korunması gereken haklardan birisidir. En temel haklardan olan kişilik hakları kişilerin görüntüleri, sesleri, vücut tamlığı, özel hayat, şeref, ismin korunması gibi her türlü işlevlerini kapsamaktadır. Kişiler hukuku avukatı kişilik hakları ihlallerinin bir savunucusu olarak ihlallere karşı yaptırımlar uygulamada müvekkillere yardımcı olmaktadır.

Kişiler hukuku avukatı kişilik hakları ile ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve kişilik haklarına karşı yapılan saldırılar karşısında müvekkillerin haklarını koruma görevi üstlenmektedir.

Kişiler Hukuku Kapsamında Kişiler Hukuku Avukatı

  • Gaiplik ile ilgili ortaya çıkan tüm yargılama süreci
  • Kişinin hak ve fiil ehliyeti ile ilgili yargılamalar
  • Ad değişikliği
  • Adın haksız kullanılmasının önlenmesi
  • Kişiliğin korunması için açılabilecek olan savunma davaları ve tazminat davaları bakmaktadır.

Savunma davaları; saldırıya son verilmesi davası, önleme davası ve tespit davası olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

Tazminat davaları ise; maddi tazminat davası, manevi tazminat davası ve kazancın iadesi davası olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

Kişiler Hukuku Alanında Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Hizmeti Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Avukat Nida KUTTAŞ

Önerilen Haber

Miras Avukatı ve Mirasın Paylaştırılması

Miras Hukuku ve Mal Paylaşımı Davaları

Mirasbırakanın mallarının mirasçılarını intikali sağlamak amacıyla, miras hukuku ve mal paylaşımı davalarından kaynaklı miras davalarını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Boşanma Avukatı Ankara Eşya Depolama Evden eve nakliyat Sigortalı Evden eve nakliyat ümitköy eşya depolama