assignment help of any complexity for students https://book-success.com/
Son Dakika Haberleri
Anasayfa / Boşanma Hukuku / Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanma Davası Olarak Görülmesi

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanma Davası Olarak Görülmesi

Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenleme alanı bulan Boşanma Hukuku, evlilik birliğinin sonlandırılmasına ilişkin düzenlemelerin tamamını içermektedir. Bu alanda, anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak nitelendirilecek usule ilişkin izlenecek iki yol vardır. Sizler için kaleme aldığımız bu makalede usul kanunları uyarınca Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanma Davası Olarak Görülmesi durumunu incelemeye alacağız.

T.C.
YARGITAY
İKİNCİ HUKUK DAİRESİ

Esas : 2020/4971
Karar : 2020/5355
Tarih : 04.11.2020

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

Taraflar Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmiştir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “Çekişmeli boşanma (TMKm. 166/1-2)” olarak görülmesi gerekir.

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Taraflar Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmiştir.

Anlaşmalı boşamna yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “Çekişmeli boşanma (TMKm. 166/1-2)” olarak görülmesi gerekir.

Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şeklide gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 04.11.2020

Boşanma Hukuku Kapsamında Boşanma Avukatlarımızdan Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Av. Nida KUTTAŞ

Önerilen Haber

Boşanma Avukatı, Boşanma Davaları Avukatı

Boşanma Davaları ve Boşanma Avukatı

Evliliği sona erdiren sebeplerden bir tanesi boşanmadır. Boşanma sadece kanunda sayılan sebeplerin varlığı halinde dava …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Boşanma Avukatı Ankara Eşya Depolama Evden eve nakliyat Sigortalı Evden eve nakliyat ümitköy eşya depolama